Олександр Домбровський: Можна із впевненістю казати, що рішення (якщо воно існує) політичне

«Можна із впевненістю казати, що рішення (якщо воно узагалі існує) носить не юридичний, а політичний характер. І є нічим іншим як ще однією спробою політичного тиску на мене та на Павла Балогу», — так прокоментував народний депутат України Олександр Домбровський інформацію про те, що Окружний адміністративний суд Києва буцімто задовольнив позов екс-нардепа Юрія Кармазіна і зобов’язав спікера Верховної Ради Володимира Рибака забрати карточки для голосування та посвідчення народних депутатів у Олександра Домбровського та Павла Балоги. 

За словами народного депутата, дивним є те, що про рішення він дізнався з інтернет-сайту, який посилається на сторінку Кармазіна у Фейсбук. Тобто ні Домбровського, ні Балогу про це не повідомляли офіційно. Хоча за законом (частина 2 Кодексу адміністративного судочинства) мусили це зробити. Тож варіантів два: або взагалі не було ніякого засідання суду, або воно відбулося з порушеннями законодавства України.

«В Окружному адміністративному суді Києва склалася практика, згідно із якою він не розглядає позови проти Голови Верховної Ради України, – додав Олександр Домбровський. – Адже позови на дії, бездіяльність Голови Верховної Ради України не підсудні Окружному адміністративного суду міста Києва, а повинні розглядатись Вищим адміністративним судом України як судом першої інстанції».

Парламентарій роз’яснив юридичні аспекти цієї ситуації. А саме. Відповідно до статті 75 Конституції України єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада України.  Згідно статті 88 Конституції парламент обирає зі свого складу Голову, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України та відкликає їх.

Голова Верховної Ради України:

1) веде засідання Верховної Ради України;

2) організовує підготовку питань до розгляду на засіданнях Верховної Ради України;

3) підписує акти, прийняті Верховною Радою України;

4) представляє Верховну Раду України у зносинах з іншими органами державної влади України та органами влади інших держав;

5) організовує роботу апарату Верховної Ради України.

 

Голова Верховної Ради України входить до складу колегіального органу — Верховної Ради України та здійснює представництво законодавчого органу у взаємовідносинах з іншими суб’єктами. Відповідно до частини четвертої статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України Вищому адміністративному суду України як суду першої інстанції підсудні справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Враховуючи наведене, позови на дії, бездіяльність Голови Верховної Ради України  — не підсудні Окружному адміністративного суду міста Києва, а повинні розглядатись Вищим адміністративним судом України як судом першої інстанції.

Відповідно до частини третьої статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України,  суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог підсудності, постановляє ухвалу про повернення позовної заяви позивачеві.

Наведена вище правова позиція мала місце в більшості рішень Окружного адміністративного суду м. Києва з даної категорії спорів (№№ 826/2026/13-а, 826/1221/13а тощо).

«Тож , на мою думку, зміна сталої правової позиції можлива лише за умови впливу не юридичних, а політичних факторів», — додав Олександр Домбровський.


Подпишитесь на новости

 

Коментарі закриті.

Video >>

Онуфриев побил рекорд НБА в конкурсе трехочковых бросков, видео

28.01.2018 - 22:12
Без преувеличения знаменательное событие произошло в мире баскетбола. Установлен новый мировой рекорд. Причем, в Украине. В Николаеве в рамках Матча звезд Суперлиги капитан местной команды Алексей Онуфриев выиграл конкурс трехочковых ...

ВСУ готовы к наступлению: видео

04.06.2018
Представитель пресс-центра Объединенных сил Виктор ...