Поминальний день у Вінниці: без циган, але з солодкою ватою

У поминальний день вінничанам було чому дивуватися

  З самого ранку місто ніби вимирає: живі вирушають у міста мертвих. Найчастіше у сусідню Луку-Мелешківську, де розташоване найбільше міське кладовище. 

   Цього року, як і кілька минулих поспіль, безкоштовне автобусне перевезення налагодили найкращим чином. Автобусів вдосталь, досить комфортні, рухались швидко. Тому ні штовханини, ні суперечок у чергах не виникало.

 Тим не менш, перше здивування очікувало поминальників вже на підступах до кладовища. Тінистий лісочок, який утворював прохолодний, зелений коридор від зупинки автобуса до воріт, значно прорідили. З одного боку дерева вирублені майже повністю. Ймовірно, на цій ділянці незабаром облаштують декілька нових кварталів "міста мертвих" і воно посунеться ближче до дороги. Ви чули, щоб активісти волали там щось про "зелені легені" міста? Я теж не чув! Хірургічна операція по їх видаленню пройшла тихо й не помітно. Не певен, що хворий тепер почуватиметься краще, але принаймні болю він не відчув.

 Друге здивування прийшло з відчуттям відсутності дуже важливого елементу поминальних днів. Ні вздовж дороги, ні поміж могилами мені не зустрілась жодна особа ромської національності. Ще рік тому повз них складно було пройти — десятки брудних,прохачок із лялькоподібними немовлятами на руках, не менше псевдо-калік та інших розпачливих пройдисвітів одним і тим самим гидким голосом випрошували милостиню. Ще більше їх завжди вешталось між могилами з безкінечно глибокими сумками через плече. Збирали залишене на надгробках поминальне пригощання — паски, цукерки, яйця… Інколи, чатуючи поряд і мов шуліки, налітаючи на їжу, ледь родичі зроблять кілька кроків від могили. Конкуренція ж бо велика. Але цього року й цих торбарів на Луці чомусь видно не було. Міліція відтіснила, чи що.

 Натомість в очі кинулась третя дивовижа — ятки з солодощами. Солодка вата, яку продають прямо перед воротами кладовища — поряд із свічками, вінками, лампадками — виглядала як прояв якоїсь дикунської неповаги. Звісно, це бізнес і більшість із нас — теж не монахи, та й поминальний обід на могилі, якщо чесно, це — майже та сама язичницька тризна. Але солодка вата — незмінний атрибут масових гулянь і бачити як її продають перед самим кладовищем багатьом було не приємно.

    Чесне слово, хай би вже краще циган повернули. Вони все ж людяніші!
  Джерело: zotov-news 

 

 

 

 


Подпишитесь на новости

 

Коментарі закриті.

Video >>

«Мастерица парковки» попала в «аномальную» зону (видео)

06.11.2015 - 18:28
«Подвезла подругу» — так называется этот видеосюжет. А вот выехать со стоянки задним ходом «мастерице парковки» удается с трудом. Владелец Audi Q5 явно не мастер парковки, и почему-то кажется, что ...

NASA сделало панорамное видео Марса

04.02.2018
Марсоход Curiosity воспользовался отличной погодой ...