Інтерактивну лекцію міністра охорони здоров’я слухали у всіх вищих медичних закладах України

У Вінницькому медуніверситеті на спілкування прийшли 472 людини

25 лютого 2013 року вперше в історії медичної освіти відбулась інтерактивна лекція міністра охорони здоров’я України, члена-кореспондента НАМН, доктора медичних наук, професора Богатирьової Раїси Василівни. Цією лекцією, з особистої ініціативи Раїси Василівни, розпочався освітній цикл, присвячений реформуванню медичної галузі в Україні.

Захід зібрав перед моніторами конференц-залів 18 вищих навчальних закладів України медичного та фармацевтичного профілів близько 7500 слухачів: студентів, інтернів, аспірантів, магістрів, викладачів та їх керівництво. Зокрема, у Вінниці у актовій залі Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова було 472 присутніх.
                 Необхідність спілкування, — сказала міністр, — зокрема, викликана тим, що первинна ланка охорони здоров’я, а це дільнична, терапевтична та педіатрична служби, опинилась у загрозливу стані, вона фінансуються по залишковому принципу, за пацієнта ніхто не несе відповідальність і хворий сам обирає свій маршрут до спеціалістів.
За даними статистики, 80% громадян України займаються cамолікуванням. У занедбаному стані знаходиться профілактика захворювань, її система зруйнована.
— У радянський період у нас зустрічалися туберкульоз, СНІД, гепатити, кір. Сьогодні ці захворювання набувають статусу епідемій. Дифтерію раніше студенти вчили по книжках, а зараз можуть побачити у клініках, — сказала міністр.
Проблемою також є дефіцит кадрів, лікарів, фельдшерів, медсестер, застаріле обладнання лікувальних установ, транспорт, хронічний дефіцит довіри до медичного працівника у населення.
Щоб вирішити ці та інші проблеми галузі, на законодавчому рівні потрібно змінити якість та доступність медичної допомоги. У зв’язку із цим і прийнятий закон України: “Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницький, Донецькій, Дніпропетровській областях та у м. Києві”, підписаний Президентом України 7 липня 2011 року. За цим законом і було розпочато реформування медицини у названих регіонах із створенням там центрів первинної медико-санітарної допомоги. Реформа дала змогу пацієнту робити вільний вибір сімейного лікаря, дільничних педіатра та терапевта.
                 Створення амбулаторій загальної практики сімейної медицини у сільській місцевості наблизить населення до лікаря первинної ланки, — сказала міністр. — Уже у цьому році при розподілі на первинний рівень надання медико-санітарної допомоги направлено більшість випускників медичних вузів, які навчаються за державним замовленням.
Змінено й порядок забезпечення коштами первинної медико-санітарної допомоги. Раніше вона фінансувалась по залишковому принципу, а тепер є пріоритетом. З квітня 2012 року встановлений порядок надбавок за обсяг та якість виконаної роботи всім працівникам закладів охорони здоров’я, що надають первинну меддопомогу у пілотних регіонах. Зарплата таких лікарів, як сказала міністр, сьогодні складає у середньому 4-6 тис. грн. Для таких центрів за державні кошти закуплені транспорт та обладнання.
З 1 січня 2013 року вступив у дію закон України про екстрену медичну допомогу.
Лекція викликала велику цікавість слухачів, які задавали питання, на які отримали вичерпні відповіді.
Наприкінці інтерактивного спілкування з Міністром охорони здоров’я України слово було надано голові асоціації працівників медичних вузів України ректору Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова, академіку НАМН України, професору В. М. Морозу. Він висловив глибоку подяку за розпочату програму інтерактивного спілкування з Міністерством охорони здоров’я, окреслені перспективи реформування галузі та поставлені перед вищими медичними навчальними закладами конкретні завдання, які будуть виконані у тісній співпраці з практичною охороною здоров’я.


Подпишитесь на новости

 

Коментарі закриті.

Video >>

Произошло извержение крупнейшего вулкана Европы Этна, опубликовано видео

25.08.2018 - 13:00
На северо-востоке итальянского острова Сицилия 24 августа произошло извержение Этны. Этот вулкан является самым высоким из действующих в Европе. Периодически он «дымит». Если учесть, что вблизи находится масса туристических мест, ...

Группа KAZKA представила песню на Евровидение: видео

01.02.2019
Популярная украинская группа KAZKA, которая ...

В Киеве на АЗС произошла драка из-за очереди, видео

11.02.2018
Вечером 10 февраля на столичном ...