Заступник губернатора Вінниччини розповіла про те, що вона відчуває кожною своєю клітинкою

Соціальні працівники Липовецького району працюють на попередження сімейного неблагополуччя

В цьому мала нагоду пересвідчитись заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова під час робочої поїздки 14 жовтня до Липовецького району. Відвідавши Вахнівську сільську раду, де створено робоче місце фахівця із соціальної роботи Липовецького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Любов Спірідонова разом з керівниками району поспілкувалась із соціальними працівниками, наголосивши черговий раз на важливості кваліфікованого соціального супроводу сімей, що опинились у складних життєвих обставинах.

«Ще кілька років назад,- зауважила Любов Спірідонова,- складно було б повірити, що на державному рівні буде прийнято програму для інституту соціальних працівників у сільській місцевості. Проте, завдяки соціальним ініціативам Президента України вже більше року на Вінниччині діють центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, яскравим прикладом ефективної роботи яких  є  соціальна служба Липовецького району, де працюють креативні, ініціативні та небайдужі люди».

Станом на початок жовтня 2013 року на обліку Липовецького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді знаходиться 173 сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах. В них виховується 395 дітей. Діяльність фахівців із соціальної роботи спрямована на відновлення функцій цих родин та подолання ними життєвих труднощів.

З метою попередження сімейного неблагополуччя протягом 2013 року фахівцями із соціальної роботи відвідано 1780 сімей з дітьми.

За результатами відвідувань 60 сімей взято на облік центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах, спричинених інвалідністю, віком, станом здоров’я, соціальним становищем, життєвими звичками і способом життя.

« Інколи зовні абсолютно благополучна родина має проблеми, з якими не може впоратись самотужки,- зауважила Любов Спірідонова,- завдання соціальних працівників — виявити такі сім’ї, оточити увагою та вчасно  надати допомогу».

Перебуваючи у Вахнівці, заступник голови облдержадміністрації разом із фахівцем із соціальної роботи Іриною Гайдамащук, відвідала родину Вікторії Мулик, яка перебуває під соціальним супроводом. Для сім’ї Вікторії, яка у 8-річному віці залишилась круглою сиротою і виховувалась в інтернатному закладі, Ірина Володимирівна і порадник і захисник. Саме вона виявила, що двоє малолітніх доньок, яких Вікторія виховує разом із співмешканцем, мають серйозні проблеми зі здоров’ям та потребують курсу реабілітації в обласному центрі для дітей-інвалідів «Промінь». За сприяння фахівця із соціальної роботи, в листопаді 2012 року та в червні 2013 року діти пройшли весь курс реабілітації, в результаті чого їх стан здоров’я значно покращився: молодша донька Наталія почала самостійно рухатись, а старша-Дарія була забезпечена ортопедичним взуттям.  За сприяння Ірини Гайдамащук дівчинка в березні 2013 року була влаштована до дитячого садочка. Батько дівчаток, який у свої 35 років не має документів, що посвідчують особу, за допомогою соціального працівника невдовзі отримає паспорт.

Так на прикладі соціального супроводу окремої родини видно конкретні результати роботи служби, що працює зовсім недавно, але спрямована на попередження сімейного неблагополуччя, раннє виявлення проблем та вчасне  фахове їх вирішення.

Яскравим прикладом співпраці Липовецького районного ЦСССДМ із місцевою владою стало придбання житла для жителя с. Вахнівки із числа дітей-сиріт Станіслава Грушка 1991 р.н., який перебував на пільговому квартирному обліку. З ініціативи фахівця з соціальної роботи у березні 2013 року рішенням сесії Вахнівської сільської ради Станіславу були виділені кошти у розмірі 65 тис. гривень для придбання житла.

Однокімнатну квартиру в двоповерховому будинку в центрі села Вахнівка, де мешкає хлопець-сирота, відвідали Любов Спірідонова, представники районної та місцевої влади разом із соціальними працівниками.

«Крім вдячності керівництву держави, яке знаходить можливим фінансування цілої армії соціальних працівників,- підкреслила Любов Спірідонова (для Вінниччини в 2013 році ця сума сягнула більш ніж 17,5 млн. грн.,- я кожною клітинкою відчуваю, що ми на правильному шляху, що саме завдяки тісній співпраці соціальних служб з обласною та місцевою владою, закладами освіти, медицини стало можливим надання комплексу соціальних послуг щодо вирішення складних життєвих обставин, у які потрапляють окремі громадяни та цілі родини».

Завдяки умілій та спланованій роботі фахівців із соціальної роботи, тільки у Липовецькому районі знято з супроводу 27 сімей у зв’язку з виконанням умов договору про здійснення соціального супроводу. У результаті роботи, спрямованої на профілактику соціального сирітства, до 1 сім’ї повернуто 2 дитини, які перебували в закладах державного утримання.

Р.S. Матеріал підготовлено за офіційним повідомленням Вінницької ОДА.


Подпишитесь на новости

 

Коментарі закриті.

Video >>

В полиции Винничины открыли дорогостоящий центр для мониторинга ситуации и принятия решений по конфликтам в районах: фото, видео

04.06.2017 - 14:52
Руководство винницкой полиции 2 июня презентовало журналистам помещения, оборудованные под прообраз современного командного пункта. Их назвали Ситуационным центром. В случае возникновения неких неординарных событий там соберут начальство для координации действий ...

Появилось видео нападения российских фанатов на болельщиков «Динамо»

15.02.2018
Российские фанаты накануне чемпионата мира ...