Викрали давні ікони з унікального дерев’яного козацького храму

Обікрали унікальний дерев’яний храм Покрови пресвятої Богородиці у селі Бернашівці Могилів-Подільського району. Крадіжки зі святинь Вінниччини тривають…

– Ми правили службу у храмі 19 травня. До 26 травня там нікого не було. А в неділю я на початку восьмої години приїхав до церкви. Відкрив її із дівчатами-псаломницями. Одна зайшла, аж вибігла і кричить: «Церкву обікрали!» Я відразу не повірив, але, увійшовши до храму, нажахався.

Суцільний розгардіяш, усі речі розкидані, друзки, дерев’яні рештки. Страхіття у вівтарі, де можуть бути лише священики — Євангеліє, чаша, предмети служіння розкидані. З іконостаса викрали п’ять унікальних старовинних ікон, — згадує настоятель храму протоієрей отець Володимир. — Два великі — метр 20 на 60 – образи Спасителя і Миколая Чудотворця. І три менші. Всі вони були там з часів побудови церкви. По-варварськи вибили та виламали їх з іконостаса. Вкрали і три ящички із пожертвою, що збирала церковна громада для дітей-інвалідів, сиріт та ув’язнених. Зловмисники намагались спершу вибити вхідні двері церкви. Але марно — ті зроблені з міцного дуба із засувом. Тож домкратами підняли двері, розпиляли петлі на лутці й зайшли до храму. Сільські люди розповіли, що нічого не чули. Правоохоронці думають, що це сталось перед ранком.

Деякі дослідники припускають, що Бернашівська церква — переносний козацький храм другої половини 18 століття, який козаки-втікачі принесли сюди після руйнування Запорізької Січі. Дійсно є докази, що церква була перенесена. Є записи і про те, що стара церква із села Перекоринців нині Мурованокуриловецького району була продана і перенесена до Бернашівки на знак подяки людям. Як каже отець Володимир, родзинка церкви — іконостас, що складається та розкладається. Храм збудовано з міцного мореного дуба майже без гвіздків. Він є пам’яткою архітектури. Але, як і в більшості церков Вінниччини, там немає грат на вікнах, сторожа чи сигналізації, чим і скористались злодії…

– За переказами, одна юродива запевнила людей, що храм стоятиме вічно… За століття існування церква пережила багато негараздів. За радянських часів хотіли тракторами її стіни розтягнути, але трос лопнув і тракторист відмовився далі робити чорну справу. А люди так протестували тоді проти знесення, що міліція їх на 15 діб затримала. Хотіли скинути хрест, проте чоловік відмовився лізти догори. З храму вивезли й іконостас начебто під приводом передачі до музею. Його випадково побачив у Могилеві-Подільському директор школи, згодом голова церковної громади, Олексій Гудзь та повернув до рідного храму. До речі, тоді цінні ікони не взяли, окрім декількох. Храм був складом, а відновили богослужіння вже у часи незалежності. Втім, вже в наш час храм тричі обкрадали. Але найбільш цінні ікони тоді вони не крали — може, «розвідували», — припускає священик. — Правоохоронці запевняли, що про викрадені ікони сповістили усі відділи, митницю та прикордонні служби. Ми віримо у краще та волю Божу. Я закликаю зловмисників покаятись у вчиненому перед Богом та людьми.

Священики припускають, що до храму навідались мисливці на ікони під замовлення, зокрема за кордон…


Подпишитесь на новости

 

Коментарі закриті.

Video >>

Внедорожник преодолевает препятствие, погрузившись по руль в болотную жижу

21.10.2015 - 12:56
Внедорожник преодолевает препятствие, погрузившись по руль в болотную жижу. ...

Мхитаряну судья помог забить лучший гол в карьере: видео

27.12.2016
Бывший плеймейкер донецкого «Шахтера», выступающий ...