Юристы Домбровского пошли в атаку

По материалам сегодняшнего брифинга представителя интересов А. Домбровского в суде Оксаны Костенко

“Якщо б хтось написав, що я прилетіла з Марсу, то мене б це менше здивувало, ніж рішення Вищого адмінсуду України про позбавлення повноважень депутатів Верховної Ради Олександра Домбровського та Павла Балоги, — так емоційно висловилася сьогодні, 19 лютого, на брифінгу для вінницьких ЗМІ юрист Оксана Костенко, яка представляє інтереси Олександра Домбровського.

 Загалом, на брифінгу юрист зупинилася на деталях позову, поданого Юрієм Кармазіним до ВАСУ, і, відповідно, прийнятого судом рішення.

Рішення вже прокоментовано і юристами, і політиками на загальнодержавному рівні, але хочу зупинитися ще на деяких цікавих аспектах, — розпочала свій виступ Оксана Костенко. – Очевидне порушення вже в тому, що ВАСУ, приймаючи постанову, розглядав справу в загальному порядку. Дивує, що суд прийняв подання від пана Кармазіна 6 лютого, розглядав справу 7 лютого, а вже 8-го виніс рішення. Процесуально ж на розгляд справи передбачено 30 днів. Чому так поспішали? Не виконана й інша обов’язкова умова: за три дні до судового засідання всі його учасники, представники сторін, повинні бути попереджені, щоб мати час для підготовки. Цього не було. І ще один шокуючий факт: позивач не сплатив судовий збір. У такому разі, за законом, суд мав залишити позовну заяву без руху, або повернути її позивачу. Але ВАСУ приймає позов. Інший момент: якщо суд постановляє, що ЦВК (до якої й позивався пан Кармазін) визнається винною, то саме  ЦВК має сплачувати судовий збір. Але не платив ніхто! Це серйозні порушення судової процедури. Йдемо далі. Як позовна заява, так і рішення суду базуються на довідці від Головного слідчого управління, в якій йдеться про те, що виборча документація зберігається неналежно, але не встановлено, хто у цьому винний. Тобто обставини справи такою довідкою підтверджені бути не можуть. Навіть, якщо припустити, що це може бути доказом, то випливає ще одна дивна річ: у довідці вказано, що бюлетені було перераховано і встановлено невідповідність до даних ЦВК. Однак, що стосується Олександра Домбровського, то ніяких розбіжностей при перерахунку не було! Наступний кричущий факт: 14 листопада ВАСУ розглядав позов Наталії Солейко, конкурента Олександра Домбровського на парламентських виборах, і встановив, що ніяких порушень з боку ЦВК не було. А через чотири місяці той же суд приймає зовсім протилежне рішення! Не зрозуміло, як ВАСУ може нехтувати своїм же рішенням. Про дії Окружної виборчої комісії у Вінниці, її голови Сергія Сітарського вже були судові рішення, які пройшли всі інстанції. В результаті, було встановлено законність обрання народним депутатом  Олександра Домбровського і правомірність дій Центральної виборчої комісії при оголошенні його переможцем. Таким чином рішення ВАСУ від 8 лютого не узгоджується із жодною з правових норм, тобто Закон нівельовано вищим судовим органом.

На запитання – як відстоюватиме депутатський мандат Олександр Домбровський? — відповів Олександр Козяр, який на виборах був довіреною особою кандидата в депутати Олександра Домбровського:

Наразі готується звернення до Генпрокуратури України щодо визначення правомірності дій суддів ВАСУ при прийнятті згаданого рішення; опрацьовуються матеріали для подання до Європейського суду з прав людини; також планується подати скаргу до Вищої Ради юстиції України щодо неправомірних дій суддів ВАСУ”.

 

От “РЕАЛа”: Данный текст редакции предоставили наши коллеги-журналисты, присутствовавшие на брифинге.

 

 


Подпишитесь на новости

 

Коментарі закриті.

Video >>

В ДНР запустили провокацию, которая бумерангом ударила по главарям «республики»: видео

16.07.2017 - 17:28
Главной темой соцсетей в зоне АТО стало сообщение Басурина о том, что «радикалы» под Авдеевкой принесли в жертву Перуну пленного «ополченца». Более менее здравомыслящие сепаратисты мечут громы и молнии на ...